Ruimhartig

Leestijd: 3 minuten

 

GELOOF + TWIJFEL = GEZOND VERSTAND.......

 

in niet te missen typo enorm groot op de muur van het Stedelijk. Mocht je deze quote in enige mate storend vinden vanwege de caps en het - in your face gehalte - dan is dat waarschijnlijk (net zoals in het museum) precies de bedoeling. Want deze quotes (er waren er meer) schreeuwen letterlijk om aandacht. Getriggerd gaan we ze allemaal na. Het is een interessant startpunt voor een gesprek dat ontstaat en dat als rode draad loopt door ons hele museumbezoek...... 

 

want we hebben het over deze tijd. Dat we eindelijk weer in staat zijn en mogen, bijna post pandemic. Maar ook over al het geschreeuw, de polarisatie, de verwachtingen, de vermoedens, de hypotheses, de wensen, de ideëen en de voornemens die we in ons dragen; allemaal gekleurd door het model waar we naar leven: gevormd door gebeurtenissen, onze opvoeding, onze ervaringen, door hoe ons leven begon, en door hoe ons bestaan eruit ziet. En precies daar ligt zo ongeveer die hele grote uitdaging denken we: verstrikt in ons eigen verhaal, onze eigen overtuigingen, onze eigen gedachten, pijn, en onze eigen angsten, geprojecteerd op de ander. Met als resultaat een ongekende overheersende verharding, onethisch, koud en wij vs zij. 

 

Daarom las ik het boek: 'geloof niet alles wat je denkt' van voormalig monnik Björn Natthiko Lindeblad en dat sneed hout. Meteen. In één adem uitgelezen en daarom dus ook voor jou een aanrader! In zijn boek slaat hij de spijker op de kop. Hij schrijft over hoe waardevol het is om oprecht door het leven te gaan, om het mooiste in onszelf naar boven te willen halen zo lang als we kunnen. Omdat er bijna niets beters te bedenken is waar de wereld op dit moment het meest behoefte aan heeft. En dat doen we niet alleen voor anderen, maar vooral voor onszelf. Omdat het niet belangrijk is dat iemand anders dat weet, maar dat jij dat doet. Jij bent tenslotte degene, waar je je hele leven je beste relatie mee hebt, die weet waarom het de moeite waard is om integer te zijn, omdat je het tot het einde toch vooral echt - met je zelf te stellen hebt  - 

 

Om te beginnen door in alle stilte eens echt in te checken bij onszelf schrijft Lindeblad, zodat we ruimte scheppen voor een nieuwe nederigheid: wees lief, heb compassie, en zorg emotioneel gezien net zo goed voor jezelf als dat je voor een ander zou willen doen. Laat je hart aan het woord: menselijk en warm. En train je geest: identificeer je vooral niet met wat je vanuit conditionering allemaal denkt. En dat is oefenen geblazen, alleen al om eerst maar eens door die weerstand heen te komen. Het zal schuren, ongemakkelijk voelen en confronterend zijn, en soms zelfs blijven: a life long journey. Persoonlijk is het mij opgevallen hoeveel we vooral eerst af mogen leren (in mijn geval de stelligheid, de overtuigingen, en de - weet het beter mentaliteit -) maar ook hoeveel we aan nieuwe inzichten aan mogen leren; door beter te luisteren, echt aanwezig te zijn, empathie te tonen, te onderzoeken en meer dan ooit door te doen wat ons hart ons ingeeft.

 

Want er is slechts één ding zeker: dat er op een dag een einde komt aan ons leven. De rest is fluid. En weet dat iedereen die je ontmoet een strijd voert, waar we niets van weten, wees dus aardig. De wereld is niet zoals hij is, maar de wereld is zoals jij bent (hallootjes, ai! maar heus). Lindeblad schrijft daarover: wees dus dat waarvan je meer wilt zien in de wereld. Omarm mensen ruimhartig voor wie ze zijn (niet altijd makkelijk, ik weet het) en maak van die gebalde vuist een open hand: geef wat je wilt ontvangen.........wedden dat het er dan beter op wordt? Het zou letterlijk een wereld van verschil kunnen maken!

 

En zoals Oprah Winfrey eindigt in haar laatste boek: laat wat er met jou gebeurt is, jouw super kracht worden! Heel jezelf, zet het ten goede in en help mensen er mee vooruit, zodat ook zij kunnen helen en (!) omdat iedereen er toe doet. Iedereen! Wij proosten na ons museumbezoek voor het eerst in lang met een roseetje en een bitterbal 'op de wereld waar we naar toe willen', weg van het geschreeuw en hallo introspectie: met een veel mooier nieuw perspectief....vanuit liefde.

Ja, vanuit liefde! Proost op vooruitgang, liefde en op divers en inclusief! Fijne zondag! 

 

Write a comment

Comments: 0