Lieve Tijn,

Leestijd: 3 minuten

 

Lieve Tijn,

 

Deze is voor jou! Om te vieren wie je bent! Om aan je over te brengen hoe blij ik ben met jou als mijn broer. Nog steeds, en het liefst nog voor heel lang. Want zoals jij, is er maar één, ook al heb je autisme. Ik volg blind je instructies op als je naast mij zit in de auto, want jij vind altijd de weg, en als je met je gouden hart weer eens iets aan komt brengen, dan stroomt de warme dankbaarheid door mij heen. Laat staan dat jij altijd weet te verrassen met de films of de concerten die je uitkiest en waar je mij mee naar toe neemt. Of het nou Krezip is of the Golden Earring, ze resulteren altijd in van die ervaringen 'voor in de boeken'.

 

Ik wil dat je weet dat je het vooral hèbt, maar dat je het niet bènt. En ik hoop dan ook dat je jezelf nog eens kunt zien, zoals ik je mag zien, dat je jezelf in alle glorie mag omarmen voor wie je bent. Ze noemen het namelijk een beperking, maar is dat het ook echt? Jij bent tenslotte, wie je altijd al bent geweest en dat je de wereld, in jouw verhaal, dus door een andere lens bekijkt en ervaart betekent in principe dus niet dat je dat als een beperking zou hoeven te ervaren. 

 

We weten dat de uitdaging ‘m vooral zit in het contact met anderen, die dus géén autisme hebben. Maar betekent dat dan, dat juist autisme daarin de storende factor is? Of ligt dat dan vooral in het onvermogen van hoe men naar je kijkt, en of men in staat is om je vol te willen zien voor wie je bent? Dat dat soms lastig is valt niet te ontkennen. En dat vind niet alleen jij, dat vinden wij soms ook. Helemaal als je jezelf, al stoeiende, met iedereen en alles vergelijkt. 

 

Maar jij bent jij, dit is jouw verhaal, met jou in de hoofdrol. En het wil nou eenmaal zo dat niet iedereen hier is om hoog op die maatschappelijke ladder dat verschil te maken. Daar heb je geen 'corner office' voor nodig. Ook jij kan dat! Weten we ook inmiddels. Misschien heb jij daarom dan ook wel als taak om mensen uit te dagen of uit te nodigen om er eens met een andere blik naar te kijken, hun blik te verruimen, of om mensen te laten zien dat er veel méér is in het leven dan alleen een titel, een mooi huis of een grote bankrekening. Het gaat namelijk niet om welke waarde de ander je toekent, maar om wat jij jezelf waard vindt . Ja, je bent al iemand. Want je bent een held! 

 

Je kunt natuurlijk van een 'beperking' ook echt een 'beperking' maken......of net iets anders besluiten. Je bent namelijk je eigen verhaal aan het schrijven. Niet met als doel om je te conformeren aan, of om aan te sluiten bij die grote meute, maar vooral om te vieren dat je je allereigenste en authentieke zelf kunt zijn, bij de mensen om je heen die je eren voor wie je bent. Wees dus vooral jezelf.....omdat het leven nou eenmaal te kort is om iemand anders te zijn. Pluk je eigen geluk! En blijf die enige echte Martijn, met dat gouden hart van jou, zodat we nog eens een voorbeeld zouden kunnen nemen aan die allermooiste versie van wie je bent! Want precies dat is zoals je de wereld kleurt en verrijkt, lieve Tijn! Je zussie is trots op jou! 

 

Liefs! Rolinca

Open brief aan jou, gepubliceerd met toestemming - in het licht van Wereld Autisme Dag 2021

Write a comment

Comments: 2
 • #1

  Willie (Sunday, 04 April 2021 09:34)

  Wat mooi geschreven en zo waar, meestal is het geen beperking maar een verrijking �, het is maar net hoe je er naar kijkt en mee omgaat.
  Martijn gaat het redden in deze moeilijke maatschappij oa omdat jij achter hem staat.

 • #2

  W. (Sunday, 04 April 2021 16:20)

  Wat een verrassing, dit prachtige geschrift over Martijn, mijn zeer geliefde neef.
  Ook ik kan zijn bijzondere kwaliteiten bevestigen en daardoor is hij voor ons ook heel bijzonder.
  Hij is een zon die het hart verwarmt.❤️ Lang leve Martijn !