Frida Kahlo

Leestijd: 3 minuten

 

'Ik schilder nooit dromen of nachtmerries, ik schilder mijn eigen realiteit'. En precies dat is wat Frida Kahlo en haar kunst zo eigen maakt, en waarom ze nog steeds wereldwijd enorm geliefd is. Deze zelfbewuste vrouw en kleurrijke verschijning schroomde niet om de zaken bij de naam te noemen en haar werkelijkheid en pijn te verwerken in haar kleurrijke portretten. Want, zo zei ze zelf 'ik ben mijn eigen muze, ik ben het onderwerp dat ik het beste ken en nog beter wil leren kennen.'

 

Ze was in staat om ondanks alle tegenslagen, eigen te blijven en vol te leven. Na kinderverlamming op haar 6e en een busongeluk op haar 18e (waar ze gebroken uitkwam) onderging ze talloze operaties, ze vond de liefde van haar leven in muurschilder Diego Rivera waar ze 10 jaar mee getrouwd was en waarmee ze tot haar grote verdriet kinderloos bleef. Na 10 jaar scheidde ze om anderhalf jaar later weer te hertrouwen. Hun relatie bleef turbulent. Zo was hij meer een oermens, temperamentvol, zinnelijk, wispelturig en jaloers. Frida was zijn tegenpool: uitgesproken, monogaam, rustig en teruggetrokken. Maar de liefde zat diep en hield uiteindelijk stand. 

 

Over de elite zei ze: ze zijn zo belachelijk intellectueel en rot dat ik ze niet meer verdragen kon. Ik zou liever tortilla's op een markt verkopen, dan dat ik ook maar iets te maken zou moeten hebben met deze snobs. Over zichzelf zei ze daarentegen: 'Ik dacht dat ik de meest vreemde was in deze wereld, maar als er zo veel mensen in deze wereld zijn, dan moeten er gewoon meer zijn zoals ik, die net zo bizar en gebrekkig zijn'. 

 

Ze vond ook dat ze meer was dan haar lijf. Ze was in staat om schoonheid te zien buiten de standaarden om die toen golden. Het meest verschrikkelijke, het meest pijnlijke leid ons tot  de waarheid van zelfkennis. Daarmee wordt het mooi; simpelweg omdat het zich identificeert met het meest pure van wat we zijn, van binnenuit. De portretten van Kahlo zijn net zo mooi als die van Rembrandt en laten zien wie ze nog niet is, maar wie ze zal zijn. Deze manier van schoonheid begrijpen als waarheid en met zelfkennis vereist enorme moed en dat is precies waarom Frida Kahlo nog altijd een boegbeeld is voor vrouwelijkheid, eigenheid en expressiviteit. Frida zei 'niets is absoluut, alles veranderd, alles beweegt en alles lost op, alles vliegt en vertrekt'.

 

Frida Kahlo overleed op 13 juli 1954 op 47 jarige leeftijd.

 

bron: the diary of Frida Kahlo, an intimate self portrait (2005)

Write a comment

Comments: 0