Lichtend Voorbeeld

Photo credit: www.doessouf.nl

 

Leestijd: 3 minuten

 

Hij heeft vele harten gestolen, Soufiane Elazizi van tweeëntwintig. Naast de lokale held van de Albert Heijn in Breda, nu ook uitgegroeid tot een landelijk symbool van kracht en hoop. Vier jaar geleden kreeg hij de diagnose SCA type 2, een erfelijke aandoening met een korte levensverwachting tot gevolg. Net als zijn oom, zijn vader en zijn zusje, die inmiddels zijn overleden, zal ook hij niet oud worden......'ik ben niet meer te redden, maar doe Souf' zegt ie in een filmpje. En toch gaat hij elke dag met een lach op zijn gezicht naar zijn werk en dolt ie met zijn baas en met zijn collega's: 'leef met de dag............want morgen is niet beloofd......

 

Als vakkenvuller vertelde hij zijn baas op zijn achttiende:  'Ik kan er maar beter mee stoppen, je hebt toch niets meer aan mij'. Maar zijn baas ging daar niet in mee. Hij kreeg aangepast werk, en, toen al enorm geliefd, ook de mogelijkheid om zijn dromen waar te maken. Wat wil je het allerliefst?  'Mijn moeder trots maken'. Hou het dan maar eens droog. Er kwam een crowdfundingsactie voor onderzoek en voor het waarmaken van zijn dromen. Hij wilde heel graag met zijn moeder en zijn oudste broer mee naar Mekka, hij wilde parachutespringen, hij wilde zijn diploma halen en hij wilde dolgraag leren autorijden. 

 

Zijn baas, Andre, is als een tweede vader voor hem. Zijn eigen vader verloor hij toen hij zeven was aan deze ziekte, slechts vijftig jaar oud. Hij is dan ook voor zijn gevoel zonder vader opgegroeid; wat de band met Andre een extra gouden randje geeft. Andre zegt daarover: we kunnen natuurlijk wel officieel doen, ik als baas en hij als werknemer, maar ik ben ook mens. Die glimlach en die pretogen zitten gewoon in hem. Hij is bij ons, voor iedereen, dagelijks een enorme energieke brenger van licht en positiviteit. 'Kijk naar Souf', zeg ik wel eens tegen zijn collega's, als ook zij met tegenslag te kampen krijgen of niet lekker in hun vel zitten.

 

'Hij wil niet vergeten worden, na zijn dood'. En dus is er een nieuwe doneeractie opgezet. Dit keer met het doel om twee ton op te halen: om mensen die pech hebben in het leven een hart onder de riem te steken: voor een weekendje weg, of voor schoolboeken ofzoiets. 

 

Inmiddels is hij naar Mekka geweest, heeft hij zijn diploma gehaald, is hij uit een vliegtuig gesprongen en heeft hij een aangepaste, stabielere fiets gekregen om naar zijn werk te kunnen. Hij verscheen in het programma 'je zal het maar hebben' en in de talkshow van Humberto. Maar ook in een podcast van Hanna Verboom èn hij werd door vele bekende Nederlanders via social media toegesproken of uitgenodigd voor van alles en nog wat: 'voor als het straks weer kan'. 

 

Niet om zijn titel, om wat hij heeft, of wat hij heeft bereikt. Nee, om zijn bijzondere verhaal, zijn licht, zijn spirit; om wie hij is en wat hij daarmee doet. 

En! Omdat liefde altijd, maar dan ook altijd groter is dan welke k*tziekte dan ook. Doe als Souf, doneren kan hier . Fijne zondag! 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    A (Sunday, 07 March 2021 17:53)

    Een indrukwekkend verhaal!, Souf heeft een gigantisch doorzettingsvermogen. En dan nog op een positieve manier door het leven te gaan.
    Laten we SOUF als voorbeeld nemen om ons meer te verbinden, dan ziet de wereld er een stuk mooier uit.