Van betekenis....

Leestijd: 3 minuten

 

Terwijl de wereld die we kennen nog steeds afbrokkelt, we te maken hebben met een lockdown die wéér is verlengt en we met groot gebrek aan perspectief kampen over wanneer we weer vrij zijn om te gaan en staan waar we willen, is het helemaal zo gek nog niet om, vanaf de eigen  ‘postzegel’ eens te kijken naar onze rol in dit verhaal; naar wie we nou zijn nu alles op zijn kop staat, en hoe we vanuit onze eigen innerlijke post, nu en in de toekomst een betekenisvolle schakel kunnen zijn in dat grotere geheel: hoe kunnen we op een positieve manier impact maken? In het klein in onze eigen omgeving èn in het groot op home planet moeder aarde?

 

Ik las het boek van Claartje Kruijff, ooit organisatiepsycholoog in Londen, nu remonstrants predikant, en in 2017 theoloog des vaderlands. Haar boek over stevig staan in een kwetsbare wereld weet als geen ander de huidige tijdsgeest te vangen, momentum te creëren, en je uit te nodigen voor een potje (zelf)reflectie van heb ik u daar. Het zijn haar woorden die diep in mij resoneren en voor - a whole bunch of - aha momenten hebben gezorgd. Net als de woorden van Oprah Winfrey en Gary Zukav trouwens over de kracht van intenties.

 

Over hoe je, van binnenuit, in je meest authentieke kracht leeft, door bewust en met goede intenties richting te geven aan je leven. Hoe je je kunt afvragen of je aan sommige situaties of mensen nog wel tijd, aandacht en energie wilt besteden? Actueel in een situatie waarin er mindgames lijken te worden gespeeld, waarin je je gemanipuleerd voelt en waar je vermoedelijk te maken hebt met iemand die net iets teveel ‘last’ lijkt te hebben van zijn toch wat grote ego. Jammer als je je realiseert dat de oplossing in zo’n situatie vaak toch echt ligt in de menselijke en verbindende kant van een verhaal.  Want als dat al mist is het misschien maar beter om, hoe moeilijk ook, de deur dicht te houden of om uiteindelijk weg te bewegen….....

 

Zoals Claartje Kruijff zo ongelofelijk mooi kan verwoorden: ‘als je verder durft te kijken dan je eigen micro kosmos ontdek je een veel groter leven en een groter verhaal. En dat geldt natuurlijk ergens voor ons allemaal, ondanks de lockdown waar we in zitten en waardoor we 'gedwongen' worden om 'groots' te leven in het kleine, minder gejaagd en hopelijk met meer echte en oprechte aandacht voor elkaar.

 

Volgens mij dat het grootste en meest betekenisvolle cadeau dat je jezelf maar vooral de ander kunt geven: bijvoorbeeld door betekenisvolle ontmoetingen of door mooie, onderhoudende gesprekken die je geestelijke honger stillen, die je ziel voeden en die je persoonlijk doen groeien, om jouw verhaal te ritsen in het grotere verhaal. Want je kunt pas echt stevig staan als je onder ogen ziet dat ook jij kwetsbaar bent, en mag zijn…..   #dankjewelclaartje 

 

Fijne zondag!

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    A (Monday, 18 January 2021 11:07)

    Heb je blog gelezen en vind het altijd weer knap hoe je je woorden formuleert.
    Het is goed geschreven en zelfreflectie is heel belangrijk in het leven. In het leven zitten pieken en dalen. We zitten op dit moment in een dal . Voor iedereen is dit een moeilijke tijd, de vanzelfsprekendheid is weg, maar we komen er altijd sterker uit.