Zelfspot

Leestijd: 4 minuten

 

Comedienne Robyn Schall postte een filmpje van zichzelf op Facebook over haar '2020 in a nutshell' dat daarna 'viral' is gegaan en het was zo aanstekelijk dat ik niet anders kon dan met haar mee lachen. Een voor een, neemt ze ons mee door haar Goal List voor 2020, waarbij ze met de nodige humor en zelfspot de draak met zichzelf en met haar doelen steekt........

 

Zelfspot als ultieme bron van vermaak, van zelfkennis, van relativering en van jezelf vooral niet ´te serieus nemen´. Gek eigenlijk dat we daar niet veel vaker  openlijk ´gebruik´ van maken of inzetten voor het goede doel; om lucht en humor te kloppen in een situatie die 'zwaar' of 'lastig' is. Ik bedoel, wie wordt er nou niet beter van een lachstuip! Zo zou ik makkelijk een boek kunnen schrijven van alles wat verkeerd is gegaan, waar ik lomp of onhandig ben geweest en welke uitglijders ik heb gemaakt, geloof mij, Bridget Jones is er niets bij.

 

Ik ging bijvoorbeeld voor knalgeel aan de binnenkant van mijn voordeur, en dus kwam er gele verf; ik met de auto naar de bouwmarkt om daar precies het goede mengverfje te halen............in een verfblik waarvan ik 'kennelijk' (dom, dom, dom) de verwachting had dat ie goed dicht zou zitten..............niets was minder waar. In zo'n keurig plastic verfbakje stond het blik rechtop voor de passagiersstoel in de auto, maar bij het 'uitladen' ging het grandioos mis. Het blik kwam ten val...............zo over de witte (!) auto. Had je al verteld dat ik voor een lekker knalgeel kleurtje was gegaan? Over een hagelwitte auto? Die niet van mij was? Had ik je ook verteld dat ik een terpetine gedragen verfje had uitgekozen? Nee? Nou ja wel dus! Horror! En: Kak! Zo moest het dus NIET. F*ckerdef*ckerdef*ck! (Excuse my French)

 

En met een beetje rebel in mijn donder en best anti - fakebook, besloot ik hierover te posten op mijn feed...........shit hit......for real! De reacties waren niet van de lucht. Wat hebben ze allemaal moeten lachen, het ene na de andere creatieve comment verscheen onder mijn post en daar kon ik dan weer vermakelijk om lachen. Zelfspot is king en kostelijk vermaak, het is ook een functionele manier om met tegenslag om te gaan. Brigitte Kaandorp 'begrijpt' dat, met haar lied, dus als je vandaag nog even wil lachen kijk dan vooral dit filmpje 

 

Met het vermoeden dat 2020 altijd 'dat jaar' zal blijven van 'weet je nog' staat er over een maand ook weer een nieuw jaar voor de deur, met een nieuw startpunt en wellicht een nieuw begin. En dus komt rond deze tijd altijd 'de doos van het sentiment' op tafel. Met alle lieve kaartjes en losse herinneringen die mij stil doen staan bij wat ik vooral wel wil in het nieuwe jaar en wat vooral niet.

 

Daarna schrijf ook ik weer een persoonlijke doelenlijst voor 2021 en beplak ik mijn visie bord om het beeldend te maken, in de hoop dat 2021 er beter uit zal zien. 2020 heeft mij volslagen andere dingen geleerd dan ik mij ever van tevoren had kunnen voorstellen (daarover vast later meer) en toch ben ik intens dankbaar voor wat er vooral wel was. En als het donker zich dan toch weer aandiend, laten we dan alsjeblieft de zelfspot aan doen...............fijne maandag! 

 

PS:

Belangrijk detail: met de auto is het uiteraard en gelukkig helemaal goed gekomen. En verfblikken tape ik vanaf nu helemaal af voor ze mee de auto in mogen. #aldoendeleertmen #meteensisserafgelopen #gelukkigmaar #moestertocheven #bijvermeld

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    A (Monday, 30 November 2020 17:41)

    Ha rolinca, geweldig verhaal, ja je kunt soms beter lachen als er iets verkeerd gaat. En dan Brigitte Kaandorp over haar zware leven. Echt een leuk verhaal!!!