Rijke Ervaringen

Leestijd: 4 minuten

 

Als ik op de kerstafdeling bij de Ikea sta en nèt een stap achteruit doe is daar die zachte botsing. Ik draai mij om en kijk zo in de lieve ogen van een vreemde oude man, schuifelend achter zijn rollator, die een afwerend gebaar maakt met zijn handen. 'Deed ik dat nou echt?' Najaaaaaaaa. zeg ik tegen de beste man. 'Be-lach-e-lijk!' 'Dat ik u nou toch zo maar onder de voeten loop.......' Er verschijnen glimmertjes in zijn ogen en een gulle lach op zijn gezicht, als hij zijn weg naar de kassa wil vervolgen, maar na een paar stappen recht hij zijn rug en draait zich nog een keertje om. Met een vingertje zegt hij: 'nooit veranderen jij, wil je mij dat beloven?' Geraakt door deze opmerking beloof ik dat hem. En zo schuifelt hij verder de winkel uit. Als ook ik mijn weg vervolg merk ik hoe warm mijn hart voelt.......  

 

Als ik je vertel dat dit meer dan een jaar geleden was en ik het mij nog zo voor de geest kan halen, kun je wel stellen dat het indruk op mij heeft gemaakt. Dat zo een 'random' voorval toch dit effect kan hebben, tot op de dag van vandaag, zegt iets over de echtheid ervan en over het gevoel dat het heeft opgeroepen. Een ervaring in de categorie rijk.

 

Ik mag mij dan ook gelukkig prijzen met meer van van die rijke ervaringen; denk bijvoorbeeld aan die keer dat reisgenoot Dre en ik de enige waren uit het reisgezelschap die dolfijnen wilde spotten voor de kust van Japan. Het was afwachten geblazen of de schipper uit wilde varen vanwege de hoge golven, maar uiteindelijk kregen we toch het groene licht. Met een hele boot 'voor onszelf' zeggen de foto's alles; een ervaring om nooit meer te vergeten. Een ware balanceer act was het op een druk deinende boot, met de camera's in de aanslag. Probeer dan maar eens goede foto's te maken van een groep hypersnelle dolfijnen. Vol met blauwe plekken en een bijna verkrampte wijsvinger van alle geschoten foto's, keken we elkaar na terugkomst aan en wisten we hoe uniek deze ervaring was, het was het allemaal waard geweest.

 

En dat brengt mij tot het inzicht waar ik keer op keer bevestiging in vind. James Wallman (zoek maar eens op) schrijft dat geluk tot succes leidt en succes dus niet persé tot geluk. Hij vervolgt: we hebben namelijk de neiging te denken dat als we eenmaal onze droombaan, ons droomhuis en onze droompartner hebben 'gevonden' , dat we dan het gevoel hebben dat alles in ons leven op zijn plaats valt. Maar het is slechts de geaccepteerde middenweg die in de kern niet enkel of wezenlijk bijdraagt aan ons (persoonlijke) geluk. Uit onderzoek hebben psychologen vast kunnen stellen dat mensen die emotioneel gezond zijn, mensen die veerkracht hebben en mensen die er een positieve gemoedstoestand op na houden een grotere kans op succes zouden hebben. Volgens Wallman zou de 'kortste' route naar het verwezenlijken daarvan liggen in het hebben van voedende en opwindende ervaringen. Daar zou je naast algemene intelligentie en emotionele intelligentie ook een gezonde dosis ervaringsintelligentie voor nodig hebben. En laat dat laatste nou net een vaardigheid zijn. Je kunt het jezelf dus eigen maken. Voedende ervaringen vindt je gewoon 'op straat', je hoeft er dus geen wereldreis voor te maken. 

 

Mijn dromen en doelen zijn groot, maar ik weet dat de weg ernaar toe minstens net zo belangrijk is. Ook als je op je bakkes gaat en weer opstaat, juist dan. Een beroemde Maya Angelou quote daarbij is: 'succes is liking yourself, liking what you do and liking how you do it. En met die gedachte zou ik je graag de nieuwe week in willen sturen. Want wat je ook bereiken mag, waar jouw geluk ook toe zal leiden, niets zal beter aan jouw succes bijdragen dan je doelen te bereiken met een hart dat vol mag zijn. Fijne zondag!

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Dirk (Sunday, 15 November 2020 11:21)

    Rolinca ik vond het een heel enerverend stuk en vooral dat je voor je eigen doelen vooral zoveel mogelijk bij je zelf moet blijven

  • #2

    A (Sunday, 15 November 2020 17:26)

    Ja weer een goed stuk, hoe waardevol zijn deze gezegdes van de oude man,dat als je iets ziet of meemaakt, deze warme gedachten weer naar boven komt. Ga hier mee door.