De Giraf en de Schildpad

 

Leestijd: 5 minuten

 

Als Bishop T.D. Jakes spreekt,  dan wil je luisteren. In zijn 'Potters House'  in Dallas, Texas houdt hij elke zondag een dienst, waar je herboren weer uit lijkt te komen. De wijsheid spat er vanaf. Zo ook in één van Oprah's Lifeclasses waar hij het verhaal vertelt van de giraffe en de schildpad. Het gaat zo: ondanks dat giraffes en schildpadden in hetzelfde geografisch gebied leven, betekent dat niet dat ze hetzelfde naar de wereld kijken. De giraffe eet en ziet de dingen nou eenmaal vanuit de top van de bomen, terwijl de schildpad zijn leven ervaart vanaf de grond........

 

En zo is het maar net in deze uitdagende tijden in aanloop naar de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Sinds een paar weken is mijn tijdlijn gekleurd met allerlei beweringen, quotes, stellingen en overtuigingen vanuit beide kampen. Elke post lees ik met volle aandacht en naar mate de tijd vordert wordt de inhoud met de dag grimmiger, bozer en lelijker; tot op het punt dat ik mij afvraag of het niet beter is om mensen - al dan niet tijdelijk-  als vriend te verwijderen. Dirt gewoon he? Below the belt, dat werk en altijd gaat het over een ander. Alles wat ik lees is 'fueled by anger and resentment', maar waar ik juist nu naar zoek is naar het menselijke, naar wijsheid en naar ieders vermogen tot zelfreflectie.

 

In het Amerika dat ik ken, wordt niet openlijk over politiek gepraat, voorkeuren worden angstvallig geheim gehouden of verzwegen, zelfs binnen gezinnen en families met verschillende opvattingen. Ik ken deze mensen persoonlijk als goeie mensen. Mijn vrienden op Facebook zijn geen oppervlakkige virtuele vrienden, het zijn échte vrienden. Op afstand weliswaar, maar ik heb bij ze in de klas gezeten, heb er de paarden mee verzorgd, ik heb er bij ingewoond of gelogeerd of ik heb er mee samengewerkt. 

 

Mijn klasgenoten uit rural Oklahoma zijn wat voorzichtig met hun uittingen op social media, maar regelmatig heb ik via messenger een eerlijke dialoog met ze waarin we beide transparant zijn naar elkaar om common ground te vinden, het is altijd respectvol en ondanks dat ik juist van hén verwacht dat ze fervente en verstokte Trump aanhangers zijn blijkt dat ergens 'mee te vallen'. Daar waar mijn verbazing het grootste is, is van mijn vriendin in North Carolina. Een gastvrij en leuk mens, met net als ik een enorm voorliefde voor paarden. We hebben zoveel meegemaakt samen op stal. Een ge-wel-dige-tijd! Juist zij, die normaal eigenlijk heel weinig post op Facebook, is fired up in haar overtuigingen en post dus dingen die ik geenzins herken in haar.  Van de week 'spreek ik haar op haar lelijkheid aan', onder een post. Civil met een open en respectvolle houding. Ik vraag haar om opheldering, want waarom zo lelijk?

 

Via Messenger krijg ik een heel relaas, alleen maar met een gewezen vinger naar de ander. Het schetst precies het huidige tijdbeeld. De wereld is boos, mensen hebben heel lang van alles onderdrukt, voelen zich geenzins gehoord of hebben zich niet durven uit te spreken, bang voor de consequenties die dat mogelijk op zou leveren. Voor veel Trump stemmers geldt dat ze nooit of maar weinig blootgesteld zijn aan andersdenkenden en dat wat ze zeggen of beweren onderbouwing nodig heeft. Eindelijk durven ze zich uit te spreken gesteund door collectieve traditiedenkers, de mensen waar ze zich in herkennen in hun eigen bubbel van comfort.

 

Maar waar alles in de kern om draait is dat we het lijntje met onszelf zijn kwijtgeraakt. De impact of beinvloeding van buitenaf is luider dan ooit en krijgt daardoor meer ruimte dan ieders innerlijke stem van wijsheid. Je kunt dan nog zo hard proberen om common ground te vinden, maar als niet iedereen met dezelfde bedoelingen aan tafel zit, dan kun je voor nu maar tot één conclusie komen. De tijd is er nog niet rijp voor.  Een ding is echter belangrijk: als je als giraffe door alle schildpadden bekritiseerd wordt vanwege je giraffes perspectief, herinner je dan dat het perspectief van de schildpad niet perse fout hoeft te zijn, ze delen slecht hun eerlijke beleving van hoe zij tegen de wereld aankijken. Je kunt zonder oordeel en van binnenuit slechts je wijsheid en je licht delen om je vervolgens te realiseren dat giraffes giraffes zijn en schildpadden schildpadden...... 

Leuk om van je te horen! Hoe ervaar JIJ deze tijd? Wil je iets kwijt? Of delen? Laat dan een comment achter onder deze post!

Write a comment

Comments: 0