Henri Matisse (1869 - 1954)

Leestijd: 3 minuten

Hij gebruikte kleur als geen ander; Henri Matisse! In zijn vroege jaren voelde hij zich gevangen in de verwachtingen die zijn ouders van hem hadden; jurist of advocaat moest ie worden. Kleur veranderde daar alles aan. Op het moment dat hij een doos met kleur in zijn handen kreeg wist hij; dit is het! Het was alsof hij het paradijs had ontdekt! Henri Matisse wilde schilder worden! Tot groot ongenoegen van zijn vader......

 

Matisse deed zijn hele leven alles anders. Ging hij eindelijk naar art school, vond ie geen aansluiting bij de studenten om hem heen. Er werd hem opgelegd om technisch te schilderen, maar ook daar kon ie zich niet in vinden. Het duurde dan ook jaren voordat zijn examen inzendingen werden goedgekeurd en hij uiteindelijk mee mocht doen aan competities. Hij ontmoette schilder en leraar Moreau, waar hij een enorme klik mee had. Moreau geloofde namelijk dat de kracht van een schilderij van binnen kwam, dat kleur tot leven kwam door de verbeelding en dat het schilderij dat het meeste bij blijft, een schilderij was dat was uitgedacht, waarover was gedroomd, gereflecteerd en uiteindelijk werd geproduceerd door het hart en het verstand en niet alleen met de handen. Het opende de innerlijke deuren naar wat ie zelf zijn creatieve energie noemde. Altijd op zoek naar de balans, naar het pure, naar het nieuwe licht. Hij wilde dat kunst niet storend was, dat het mensen niet verontrustte maar dat degene die moe, somber of uitgeput waren, kalmte en rust in zijn werk konden vinden. Bij exposities werd zijn werk niet altijd begrepen, hij had een hekel aan de manipulatieve politiek in de kunsten, maar hij zette door en wist een schare trouwe supporters om zich heen te verzamelen.

 

Hij worstelde zich door elke opgeworpen barrière heen, het koste hem pijn, angst en veel reflectie in zijn werk. Naast het schilderen gaf hij les. Hij leerde zijn leerlingen dat de waarheid van de emotie meer dan alles betekent voor een schilderij. Zo ook voor hemzelf; voor hij aan een nieuw schilderij begon was ie niet te harden volgens de mensen die dicht bij hem stonden. Maar kleur, dat Matisse als synoniem voor gevoel beschouwde wees 'm elke keer weer de weg. Hij overleefde de oorlog en wist het meeste van zijn werk veilig te te stellen door ze uit de lijsten te halen, door het midden te snijden en op te rollen zodat ie ze mee kon nemen. Later in zijn leven speelde vorm en kleur een belangrijkere rol. Hij begon te experimenteren met snelle nieuwe technieken; hij gebruikte schaar en papier, experimenteerde met snijlijnen en met krijt. Ook schilderde en ontworp hij glas in lood. Zijn laatste werk was een glas in lood raam voor Nelson Rockefeller voordat hij door een beroerte overleed op 3 november 1954, inmiddels bijna 66 jaar geleden. 

 

Bron: Matisse, the Life by Hilary Spurling (2009)

Write a comment

Comments: 0