The Shift

Ik zit in goed gezelschap op een licht bewolkte maar warme zaterdagochtend buiten bij de Ceuvel aan een heerlijke kaas tosti met een limoen dip als we even uitgebreid bijkletsen. De verhalen die we over en weer delen zijn niet mals en dus komen we tot het besef dat mensen toch heel wat te stellen hebben met het leven tegenwoordig: over scheidingen, samengestelde gezinnen, gedoe met exen en kinderen, burnouts, ziektes, het zijn de echte menselijke verhalen waar we publiekelijk maar weinig over horen these days.

 

Opvallend genoeg merken we dat daarbij steeds vaker dezelfde patronen voorbij komen.  We willen namelijk allemaal winnen en gaan alleen maar voor veel, beter en meer. We  willen winnen van onze ex partner, van onze ziekte en we willen winnen van onze opgebrande zelf. Let wel het gaat daarbij niet om het win-winnen, maar om ordinair en ego gestuurd 'zolang het voor mij werkt is het goed winnen.

Ik hoor niet ander dan dat we elkaar dwars zitten, dat we elkaar weinig gunnen. Want als ik niet win , dan win jij ook niet........maar winnen doe je niet alleen, winnen doe je samen. Als er maar één wint, dan verliest er ook één en dat kan nooit in iemands belang zijn. En dat is precies waarom we een shift in perceptie nodig  hebben; een shift van nemen naar geven en een shift van conflict naar compassie, een shift naar groei en een shift naar win win oplossingen. 

 

Want laten we wel wezen het is een treurig maar waar teken van deze tijd. Een collectief verlies en verarming voor ons allemaal. Gaan we nou echt doofstom of ziendeblind door het leven?  Doen we tegenwoordig niet meer dát wat juist is? Kijken we weg en houden we stil, terwijl we ons eigenlijk zouden moeten uitspreken? En gaat reputatie echt boven moraal? En wat dan van eigenbelang boven beleefdheid en integriteit? We mogen wakker worden want we zijn op een punt beland waarop we niet langer stil mogen zijn, we niet passief en alleen voor onszelf in het leven moeten staan, en al helemaal de zaken niet langer voor lief zouden moeten nemen. Het is tijd voor verandering.

 

Ik realiseer mij dat ik een kritische noot kraak en dat het een gewaagd onderwerp is voor een blogpost, maar iemand moet een statement maken en ik ben er klaar mee. En ja, het was even moed verzamelen, want ook door mijn hoofd schoot dat ik natuurlijk vooral geen moraalridder zou willen zijn. Maar natuurlijk wil ik dat wel, want samen staan we op dat kruispunt waarop fake it until you make it niet langer past en reality shows van families als de Kardashians maar weinig reality zijn. Waar Instagram vol staat met mooie plaatjes, en Facebook eerder door kan gaan voor Fakebook.

 

Nee, ik pleit voor het echte verhaal en een nieuwe moraal. Een moraal gevoed door dankbaarheid, integriteit, beleefdheid en vertrouwen, én een moraal van samen staan we sterk. En dat hoeft niet eens in het groot. Want zoals Mahatma Gandhi het al verwoorde 'in a gentle way you can shake the world, En zo is het maar net. Let's shake this world and be the change we all want to see in the world. 

 

Photocredits: Evelyn Koelewijn/Onbeperkt Puur 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Anoniem (Tuesday, 09 July 2019 09:38)

    Gedurfd en gewaagd

Colors en Co

Rolinca Stadt

KvK 34333495

www.colorsenco.nl

rolinca@colorsenco.nl

 

 

 

Courtesy:

Alle content (inclusief afbeeldingen) op deze website is uitsluitend gemaakt voor Colors en Co. We delen graag, maar verzoeken je de inhoud niet een-op-een te kopiëren of te delen zonder de bron te vermelden of een link naar www.colorsenco.nl te plaatsen.   © Copyright 2019