Ping!

Het is zondagochtend, iedereen ontwaakt langzaam en ik zit met een goed kop koffie in bed tijd te maken voor een nieuw rondje reflectie en bezinning.

 

Bij een interview met Mathijs Schouten in de Verwondering blijf ik steken bij iets van wat ie zegt: 'als je jezelf ziet als een onafhankelijk bestaand gegeven in deze wereld, los van de rest, en denkt dat vast te kunnen houden en te volgen, dan heb je nog wel wat te stellen met jezelf, want het is niet de realiteit der dingen'. Mathijs Schouten is filosoof, boeddhist en wetenschapper (!) een fascinerende combinatie maar wat ie zegt is minstens net zo boeiend. Hij vervolgt: 'we zijn in de war, onwetend en niet genoeg invoelend' 'we houden vast aan oude beelden' en 'we hebben een hang naar dingen die we niet nodig hebben'. Hij straalt rust en wijsheid uit en daarmee denk ik meteen aan de Larry die ik ooit bruut over tafel wilde trekken (lees hier over Larry). Even een korte flashback naar tien jaar geleden, toen ik waarschijnlijk echt zo dacht........

 

Om zijn woorden te illustreren leest Mathijs een stuk voor uit een boek van boeddhistische monnik, dichter en vredesactivist Thich Nhat Hanh: 

 

Als je een dichter bent, dan zie je duidelijk,

Dat er een wolk drijft in dit vel papier;

Zonder wolk is er geen regen;

Zonder regen kunnen de bomen niet groeien;

En zonder bomen kunnen we geen papier maken;

De wolk is nodig voor het bestaan van het papier;

Als de wolk er niet is, kan dit vel papier er ook niet zijn;

Als we nog dieper in dit papier kijken;

Kunnen we er zonneschijn in zien;

Als de zon er niet zou zijn, kan het bos niet groeien;

En zo weten we dat er ook zonneschijn is in dit papier;

Als we nog langer kijken, kunnen we ook de houthakker zien;

Die de boom velde en hem naar de fabriek bracht;

Waar hij omgevormd werd tot papier, en we zien de tarwe;

We weten dat de houthakker niet kan leven zonder zijn dagelijks brood;

En daarom is de tarwe die zijn brood werd eveneens in dit vel papier;

En ook zijn vader en zijn moeder zijn in dit papier;

Als we nog dieper kijken, zien we dat we er zelf ook in zijn;

Dat is niet zo moeilijk in te zien;

Wanneer we naar en vel papier kijken, wordt het vel een deel van onze waarneming;

En dus kunnen we zeggen dat alles hier is, in en met dit vel papier;

Er is niets aan te wijzen dat niet hier is;

De tijd, de ruimte, de aarde, de regen, de mineralen, de zon, de wolk, de rivier, de warmte;

Dit vel papier bestaat, omdat al het andere bestaat.

 

Al bezinnende realiseer ik mij dat ik van ver ben gekomen en een enorme persoonlijke groeispurt heb gemaakt in de afgelopen tien jaar. Juist door mij te beseffen hoe belangrijk het is om je verbonden te voelen met het bestaan. Op zo'n moment als deze maakt het mij dankbaar. Want inmiddels is voor mij duidelijk dat alles bestaat omdat anderen bestaan. En met deze realisatie zal het food for thought blijven. Ik deel dit met je omdat het raakt aan de missie die ik mijzelf gesteld heb met Colors en Co. Liever, attenter en vrijgeviger, eigenlijk dus in verbinding. Het is wel eens goed om stil te staan bij de vraag van jij wilt zijn in deze wereld. Het is een vraag die leeft, dat moge duidelijk zijn, maar wat jij er zelf mee wil doen is natuurlijk in zijn geheel aan jou!

 

Ping dus! Laat je erdoor inspireren en maak er wat moois van!  Wat een goed begin van een fijne nieuwe (werk) week! Fijne maandag!

Write a comment

Comments: 0

Colors en Co

Rolinca Stadt

KvK 34333495

www.colorsenco.nl

rolinca@colorsenco.nl

 

 

 

Courtesy:

Alle content (inclusief afbeeldingen) op deze website is uitsluitend gemaakt voor Colors en Co. We delen graag, maar verzoeken je de inhoud niet een-op-een te kopiëren of te delen zonder de bron te vermelden of een link naar www.colorsenco.nl te plaatsen.   © Copyright 2019