Wat flamingo´s te maken hebben met het ontwerp van pot Boho

Bigipan, Suriname. Het is 2016 als we een tocht zullen maken door de Mangrove bossen en het immense meer daarachter. Eerst varen we door ondiepe wateren en stappen we tussendoor uit om de boot over een soort sluis heen te trekken voor we door kunnen (power to the people). We zijn officieel in het Bigipan gebied en varen in ondiep water met aan weerszijden de Mangrove bomen. Door de lage waterstand ruikt het een beetje naar oud hout.

 

Het weer in Suriname kan echt in een 'heartbeat' omslaan en als we dan door de vaargeul het grote meer opvaren kleurt de hemel donker en dreigend. We maken vaart om te gaan schuilen op een soort observatie station midden op het meer dat een huis op hoge houten palen is, maar kunnen niet voorkomen dat we daar toch redelijk nat arriveren. We nemen een break van een dikke 20 minuten en spenderen de tijd in hangmatten om te kijken naar de regen die met bakken uit de hemel komt. Het ruikt inmiddels een stuk frisser dan met de geur van dat oude rotte hout.

 

Als we onze tocht voortzetten en we gewapend met onze camera's in de wiebelboot zitten zien we aan de horizon een soort roze streep verschijnen, en hoe dichter bij we komen hoe duidelijker het wordt waar we naar kijken. Zo ver als het oog kan zien zien we Flamingo's. Niet allemaal met dezelfde kleur roze, maar in verschillende schakeringen. Ze zijn enorm mensenschuw en dus moeten we op gepaste afstand blijven. Als er één onraad ruikt is de hele zwerm in een paar seconden verdwenen. Hoe dichter bij we komen hoe alerter ze worden. Flamingo's staan er om bekend veel te poepen en daarom stinken ze ook echt (!) Één van het hele stel voelt onraad en voor we het weten is die hele gigantische groep in een mum van tijd verdwenen. Het gezicht is overweldigend mooi en al helemaal als de hemel opentrekt en het roze en het blauw daar een prachtig schouwspel van maken.

 

Wist jij dat Flamingo's roze zijn omdat ze garnalen eten? Ze danken hun kleur aan het stofje astaxanthine dat voorkomt in de algen van de zoutwatermoerassen waarin ze leven. Door zich te goed te doen aan garnalen kleuren hun veren langzaam roze. Zonder de garnalen zouden Flamingo's dus gewoon hageltje wit zijn! Kleuren komen tot leven door de verhalen die erachter schuil gaan en de tocht naar Bigi Pan was dan ook  een hele belevenis. Geinspireerd door deze ervaring heeft pot Boho zijn kleur te danken aan mijn verhaal over de Flamingo's in Suriname. 

 

Wil jij 'm nou ook hebben? Koop 'm dan hier!

 

Write a comment

Comments: 0

Colors en Co

Rolinca Stadt

KvK 34333495

www.colorsenco.nl

rolinca@colorsenco.nl

 

 

 

Courtesy:

Alle content (inclusief afbeeldingen) op deze website is uitsluitend gemaakt voor Colors en Co. We delen graag, maar verzoeken je de inhoud niet een-op-een te kopiëren of te delen zonder de bron te vermelden of een link naar www.colorsenco.nl te plaatsen.   © Copyright 2019