Je gaat het pas zien als je het doorhebt

 

Ik hoor het getik van zijn ring op de binnenruit als hij tegen mij zegt dat kijken en zien toch echt twee verschillende dingen zijn; ik moet eerst even stevig op de rem om iemand te ontwijken vóór die boodschap echt bij mij aankomt, maar dat ie duidelijk is valt niet te ontkennen. De beste man heeft een punt en ook niet zo maar één blijkt later wel weer. Het is mijn rijinstructeur die die wijsheid met mij deelt en dateert ondertussen al van zo'n honderd jaar geleden;  maar hoe actueel kan het zijn?

 

Want dat kijken en zien twee verschillende dingen zijn is ook vandaag de dag nog van kracht met alle afleidingen van dien. Door technologie bijvoorbeeld, of door de gebaande paden en ons uitgestippelde bestaan, maar ook als je je ineens realiseert dat je vroeger veel meer betrokken was bij dingen die jij  belangrijk vond. Want niemand, werkelijk niemand wordt beter van alledaagse sleur of een eentonig bestaan. Meer nog dan je je zou kunnen realiseren gaan we collectief ziendeblind door het leven. Johan Cruijff wist het toen al en had daar zijn eigen unieke oneliner voor, hij zei: 'je gaat het pas zien als je het doorhebt'. En dat is best een dingetje eigenlijk, want dat er veel meer is dan wij zien, moge duidelijk zijn. Echt! Met nieuwe of andere ogen gaan kijken of met het hacken van je eigen waarnemingen verander je je kijk op de wereld.

 

We hadden het er gister nog over. Ik was op bezoek bij iemand die een super mooi weids uitzicht heeft over zuid vanuit haar appartement. Ze wordt elke avond getrakteerd op een schitterende avondschemering en de mooiste zonsondergang die er is en toch 'ziet ze het niet'. Je zou er eens op een simpele stoel moeten gaan zitten met een kop thee of een goed glas wijn en je hebt bijna een uur aan entertainment. Of wat dacht je van de krijttekening van Kaylee. Heel de stoep vol gekalkt zou je in een zure bui kunnen zeggen, maar als je je realiseert dat ze aan het oefenen is om haar naam te spellen, zou je er dan nog hetzelfde over denken? Ik vraag het me af.

 

Overal om ons heen schuilen er interessante dingen, de grote vraag is en blijft natuurlijk of je het ziet. Zou het iets voor je zijn? Verwonderen? Flirt eens met het idee om minder strakke plannen te maken, een andere route te nemen, te verstillen en te observeren. Begin klein en kijk waar je uit komt, wat je ziet.  Een ware levenskunst ja, maar als je het ziet dan heb je het goed bekeken  ; - )

 

Write a comment

Comments: 0

Colors en Co

Rolinca Stadt

KvK 34333495

www.colorsenco.nl

rolinca@colorsenco.nl

 

 

 

Courtesy:

Alle content (inclusief afbeeldingen) op deze website is uitsluitend gemaakt voor Colors en Co. We delen graag, maar verzoeken je de inhoud niet een-op-een te kopiëren of te delen zonder de bron te vermelden of een link naar www.colorsenco.nl te plaatsen.   © Copyright 2019