Tradities

December is bij uitstek de maand van de tradities. Maar wat is dat dan een traditie? In de van Dale staat dat een traditie een oude gewoonte is van een (grote) groep mensen. Niets meer en niets minder zou je zeggen. Zelf heb ik bij tradities een positieve associatie, maar zijn ze dan echt altijd leuk? Als jij al jaren volgens de familietraditie een verplicht nummer doet door elke tweede kerstdag naar je schoonouders te gaan, is de lol er misschien wel een beetje van af. Zo is sinterklaas een oeroude Nederlandse traditie die onze identiteit versterkt en er voor zorgt dat je je onderdeel voelt van de onze cultuur. Maar hoe zit dat dan met andere tradities? En wist je dat we vaak meer van onze ouders over nemen dan ons vaak lief is?

 

Jaren geleden toen ik nog afstudeerde bij Hilton Nederland vertelde de General Manager van Hilton Amsterdam over een gewoonte binnen zijn Italiaanse familie. Hij had van zijn ouders geleerd om pasta te koken in een pan met deksel. Dat was voor hem zo een vast gegeven, dat hij er eigenlijk nooit over na had gedacht dat het ook anders kon; tot die ene keer dat alles letterlijk overkookte. Hij vroeg zijn moeder waarom zij de pasta altijd kookte met deksel, en ook zij had dat (zonder dat ooit in twijfel te trekken) weer geleerd van haar moeder. Een gewoonte of een traditie kan dus onbewust generaties terug gaan zonder dat je er stil bij staat waarom je eigenlijk doet wat je doet? 

 

Bij ons werd er enkele jaren geleden naast de bestaande tradities, een nieuwe traditie geboren. Toen ik 's nachts terug keerde uit Thailand, stonden mijn moeder en broer op Schiphol met een winterjas en een enorme picknickmand. We hebben midden in de nacht uitgebreid gegeten met elkaar en sindsdien houden we die traditie al jaren in stand. Als er iemand van ons terug keert van een reis wordt ie opgehaald en vieren we zijn of haar thuiskomst dus met eten. We zijn er met zijn allen trots op!  En zo is het maar net! Tradities zijn er om je trots te maken, om je een warm gevoel te geven. En dus niet zoals vaak bij vorige generaties 'om de goede vrede te bewaren'. Kijk er dus naar uit, zorg voor verbinding en houdt het alleen met de allerliefsten in ere. Amen zeg ik! 

Write a comment

Comments: 0

Colors en Co

Rolinca Stadt

KvK 34333495

www.colorsenco.nl

rolinca@colorsenco.nl

 

 

 

Courtesy:

Alle content (inclusief afbeeldingen) op deze website is uitsluitend gemaakt voor Colors en Co. We delen graag, maar verzoeken je de inhoud niet een-op-een te kopiëren of te delen zonder de bron te vermelden of een link naar www.colorsenco.nl te plaatsen.   © Copyright 2019