Schilderen in het Mauritshuis

Het is heel vroeg en zondagochtend (niet de beste combinatie) en we zitten klaar voor een schildersworkshop in het atelier van het Mauritshuis. Alle materialen en benodigdheden staan paraat: (tafelezel, palet, kwasten, olie en een penseelreiniger). Na een uitvoerige en vermakelijke uitleg van Rene Klarenbeek over olieverf luidt de opdracht als volgt; schilder een ei met een doorval- en een slag schaduw......

 

En das nog niet zo heel eenvoudig blijkt wel. Gronderen en dat ei symmetrisch schilderen dat lukt nog wel, maar dan die doorval schaduw (van het daglicht) en die slagschaduw (van het object zelf); ze zijn een ware uitdaging, De vorm van de schaduw en het mengen van de juiste kleuren neemt tijd in beslag. Ik ben gul met verf en benut echt mijn hele palet (lees: het is een zooitje; wist je trouwens dat je olieverf met geen mogelijkheid uit je kleding krijgt?). In alle voorzichtigheid zet ik eerst de buitenranden aan en probeer ik de strakke lijnen te schilderen die ik zie. Het licht komt van de zijkant, de schaduwen overlappen elkaar en de doorval schaduw is lang en vervaagd op den duur. En daar hou je dus rekening mee met het mengen van je verf (steeds een tintje lichter). Het fijne van olie verf is dat het langzaam droogt, je hebt dus nog alle mogelijkheid om het aan te passen (gewoon een laagje eroverheen).  Als de schaduwen naar tevredenheid staan heeft het ei nog wat aandacht nodig, want ook daar heb je een kernschaduw en een lichte kern.

 

De verf die we gebruiken heeft Rene zelf gemaakt van lijnolie en pigment. De beste lijnolie van Nederland koop je bij molen het Pink in Koog aan de Zaan. In deze olieverf zitten geen conserveringsmiddelen zoals je die aantreft in de olieverf die je in de winkel koopt en toch blijft het bijna een jaar goed. Het resultaat was ernaar en het was heel boeiend om te leren over het gebruik van olieverf. Als je daarna het Mauritshuis inloopt om de meesters te aanschouwen, heb je ineens een hele andere kijk op hun werk. Je observeert toch langer dan gebruikelijk. En buiten dat om kijk je ook nooit meer hetzelfde naar een simpel eitje.......

 

Wil jij nou ook schilderen in het Mauritshuis?  Hou dan de website in de gaten voor nieuwe data, www.mauritshuis.nl 

Write a comment

Comments: 0

Colors en Co

Rolinca Stadt

KvK 34333495

www.colorsenco.nl

rolinca@colorsenco.nl

 

 

 

Courtesy:

Alle content (inclusief afbeeldingen) op deze website is uitsluitend gemaakt voor Colors en Co. We delen graag, maar verzoeken je de inhoud niet een-op-een te kopiëren of te delen zonder de bron te vermelden of een link naar www.colorsenco.nl te plaatsen.   © Copyright 2019