Mijn reis naar Japan

Nieuwsgierigheid is altijd een van mijn grootste drijfveren geweest. Niet alleen in mijn dagelijkse leven, maar vooral ook naar buitenland ervaringen. Zo vertrok ik op mijn zeventiende al voor een jaar naar de Verenigde Staten voor een High School jaar en rondde ik een studie af door naar Antwerpen te vertrekken voor een stage bij Hilton. Daar zijn de laatste jaren ook verre reizen bijgekomen. Ze helpen mijn wereldbeeld te veranderen, dragen bij aan zelfreflectie en inspireren mij in de meest creatieve zin van het woord.

 

Zo vertrok ik begin april van dit jaar voor (bijna) een maand naar Japan, waarbij ik mij aansloot bij een klein reisgezelschap (met gids! Dat wil je in Japan). We reisden van Fukuoka, via Nagasaki, Matsuyama en Kyoto naar Tokyo en ik kan mij niet heugen eerder in zo'n hoog tempo zoveel fantastische indrukken en inzichten te heb opgedaan. Het was keihard reizen geblazen (denk vooral niet aan een vakantie), maar het was ook onvergetelijk!

 

Voor mij kenmerkt Japan zich als een land met naast prachtige natuur en indrukwekkende eeuwenoude tradities, ook een beetje als het land van de 'gekkigheid'. Een van de eerste herinneringen (en een blijvende herinnering) is die van 'de Japanse toiletbril'. Supersonisch! Zo is de toiletbril voorverwarmd (kweetniethoor), heeft het toilet een sproeifunctie (vraag niet door) en kun je op een knopje drukken die voorkomt dat een ieder die langs jouw toilet loopt jou een grote boodschap hoort doen. Passanten horen slechts een kittig deuntje.

 

Maar Japan is ook charmant, beleefd, respectvol, gedisciplineerd en prachtig. Zowel stedelijk, als tussen de rijstvelden, de kraters en de bergen. Het mooie aan deze reis was dat we heel veel te voet hebben gedaan, het is een hele goede manier om Japan te ontdekken (je houd alleen geen voeten over, maar dat even terzijde). We sliepen op een futon in traditionele gasthuizen en deden mee aan een Home Stay, waarbij je overnacht bij een traditionele Japanse familie. De gastvrijheid was enorm, het eten heerlijk en het contact onvergetelijk. Zo vertaalden we alles met de vertaal app en vulden we de rest met handen en voeten bij. We oogsten samen het eten, maakte het klaar en hebben uitgebreid zitten te tafelen met Sake en de Waddenbitter van reisgenoot Andre. Het huis van de familie in Usuki was traditioneel, met van die prachtige schuifdeuren, een entree en een opkamer (wel je schoenen uitdoen, er staan slippertjes voor je klaar). Met een beetje verbeelding kon je meneer Miyaki uit the Karate Kid voorbij zien schuifelen, zo Japans was dat huis.  Andre werd 's avonds in een Yukata gehezen en ik in een prachtige Kimono (duurde net even wat langer voor ik was ingepakt, of moet ik ingesnoerd zeggen?). De foto's spreken boekdelen. 's Ochtends ontbeten we buiten onder de kersenbloesem, voordat we ons weer bij de rest van het reisgezelschap voegden om door te gaan naar onze volgende bestemming. Wow, echt wow!

 

We spotten wilde dolfijnen op een boot op woeste zee, dineerde in een afgesloten kamer op zijn Japans, we bezochten art museums, monumenten in Hiroshima, kastelen, tempels, shrines, en ook gingen we op zoek naar Geisha's en Sumo Worstelaars! Te veel om op te noemen.

 

Wat mij vooral is bijgebleven is hoe georganiseerd Japan is (dus niet voordringen in de Metro). Als je iets krijgt aangereikt is dat altijd met twee handen en als je wegloopt en je je wisselgeld nog niet hebt teruggekregen, wordt je achternagelopen en krijg je het alsnog. Fooi vinden de Japanners vervelend en afdingen is not done. Japanners zijn altijd je bereid te helpen, maar zijn terughoudend om 'engels' te spreken en afval? Dat neem je gewoon lekker zelf mee naar huis, er is in Japan bijna geen afval emmer te vinden. Op bezoek gaan betekent dat je op tijd komt en dat je je hebt voorbereid als een teken van respect. En als je dan weer vertrekt wordt je uitgezwaaid tot je uit het zicht verdwenen bent...........

 

Werkelijk een prachtige reis! Lijkt het jou ook iets?  Informeer dan bij Koning Aap Reizen voor de mogelijkheden! (www.koningaap.nl)

Write a comment

Comments: 0

Colors en Co

Rolinca Stadt

KvK 34333495

www.colorsenco.nl

rolinca@colorsenco.nl

 

 

 

Courtesy:

Alle content (inclusief afbeeldingen) op deze website is uitsluitend gemaakt voor Colors en Co. We delen graag, maar verzoeken je de inhoud niet een-op-een te kopiëren of te delen zonder de bron te vermelden of een link naar www.colorsenco.nl te plaatsen.   © Copyright 2019